TEDAVİLER

Periodontoloji

İçindekiler

Periodontoloji Nedir

Bu yazımızda “periodontoloji nedir?” sorusuna yanıt arayacağız. Periodontoloji, bilimsel ifadesiyle dişleri çevreleyen dokular yani dişeti ve diş köklerini saran kemiklerde oluşan hastalıklar ve bunların tedavisi ile ilgilenen ana bilim dalıdır, periodontist ise bu alanda doktora eğitimi tamamlamış ve uzmanlığını almış kişidir.

Periodontoloji, dişeti hastalıkları ve bunların tedavisi olarak karşımıza çıkar, periodontoloji ana bilim dalı, dişetinde oluşan tüm hastalıkların tedavisi ile uğraşır. Bu alanda sağlıklı bir dişetine sahip olmak adına önemli başarılara imza atılmış dişetlerinde oluşan tüm hastalıklar, etkin bir tedavi süreci sayesinde ortadan kaldırılmıştır; tedavi sonucunda her hasta ağız ve dişeti sağlığına kavuşur ve normal hayatına geri döner.

Periodontoloji Ne Yapar ve Nelere Bakar?

Herkeste dişleri çevreleyen dokular, sert ve yumuşak yapıların bir araya gelmesi şeklinde oluşurken bu dokular, diş ve ağız sağlığı için oldukça önemli bir konumdadır; böyle olunca ağız ve diş sağlığı, insanların genel vücut sağlığı ile doğrudan ilişki hale gelmektedir.

Dişlerde oluşan problemlerin veya diş etlerinde bazı nedenlere bağlı olarak görülen iltihaplanmaların; ilerleme kaydederek diş kaybına veya genel sağlıkla ilgili olumsuzluklara yol açmaması için ilk olarak yapılması gereken, erken teşhis ve bunun peşine uygulanacak tedavidir.

Tedavi sürecinde önemli olan gerekli değerlendirmelerin yapılması ve bunun ardından sağlıklı yapının oluşturulması ve devamlılığının sağlanmasıdır bunu sağlayacak da hem amacı hem de görevi olan diş etki hastalıkları uzmanı veya diğer bir anlamda periodontolojidir.

Periodontoloji alanında yalnızca hastalıkların teşhisi konmaz, bunun yanında teşhisin tedavi aşaması ve oluşturulan sağlıklı yapının devamlılığı da sağlanmalıdır.

Periodontal Hastalıklar Nelerdir?

Dişetlerinin yumuşak dokularında oluşan iltihaplanma, bilimsel anlamda gingivitis olarak değerlendirilir fakat iltihap, daha fazla ilerleyerek alt kısımdaki kemik dokuya yayılma sürecinde ise bu durum, kemik yıkımına yol açar, hastalığın adı periodontitis olarak karşımıza çıkar ve her iki hastalık, periodontal hastalıklar diye adlandırılır.

Genel anlamda periodontal hastalıklar, çok kez durdurularak kontrol altına alınabilir fakat hastalığın durdurulması için sadece diş hekiminin gayreti yeterli değildir; hasta da bu süreçte diş hekimine yardımcı olmalı ve ağız, diş ve diş eti bakımına dikkat etmelidir. Periodontal hastalıklarda, ağız içi bakterileri yok etmek önemlidir, çünkü bakteriler hastalıkların ortaya çıkmasındaki başlıca nedendir.

Ağız bakımı yeterli olmayanların ağız içindeki bakteri oranı yüksektir, kısa sürede sayıları giderek artar ve yıkım yaratırlar. Bakterilerin oluşturduğu mikroorganizmalar, bakteriyel plak diye adlandırılır;  dişeti ve dişlerin birleştiği noktanın hemen üst kısmında oluşur. Yiyecek artıklarından beklendiği gibi yine bu artıklarla çoğalır ve bunun yanında asit üretir.

Periodontoloji Tedavisi Nasıl Olur?

Periodontoloji tedavisinde çeşitli aşamalar ön plana çıkar, genel anlamda baktığımızda uzman hekimler tarafından gerçekleştirilen tedavi aşamaları, aşağıdaki şekildedir bunlar:

  • Hastalığın teşhisi
  • Hastalık ve ağız bakımı ile ilgili bilgi paylaşımı
  • Profesyonel temizlik
  • Antibiyotik tedavisi
  • Cerrahi tedavi ve uygulamalar
  • Tamamlayıcı ve destekleyici tedavi

Hastalığın Teşhis Edilmesi

Periodontoloji tedavisi sırasında hastalığın doğru teşhisi en önemli aşamalardan biridir, hastalık konusunda doğru bir tanı konması içinse hastadan ön bilgi, klinik muayene ve radyografik değerlendirmelerle ilgili çeşitli bilgiler alınmalı ardından tedavinin diğer aşamalarına geçilmelidir.

Hastaya yaşadığı hastalık hakkında ve ağız bakımı konusunda bilgi verme ve önerilerde bulunma:

Dişeti hastalıklarının niçin oluştuğu ve ağız bakımının neden bu kadar önemli olduğunun farkına varan bir hasta, dişeti hastalığının tedavi sürecinde de bilinçli davranış gösterir diş hekimi kadar hasta da gerekli şartları yerine getirir ve sağlanacak başarıda önemli bir paya sahip olur.

Profesyonel Temizlik

Periodontoloji tedavisinde, dişlerin çevresindeki diş taşları ultrasonik cihazlar ve özel aletler yardımıyla tamamen temizlenir bunun yanında dişlerin yüzeylerine ise parlatma işlemi uygulanır. Ayrıca iltihabın derecesine göre, lokal anestezi altında dişlerin bulunduğu ceplere ve diş köklerine subgingival küretaj olarak adlandırılan derinlemesine temizlik yapılır.

Antibiyotik Tedavisi

Bazı hastalarda uygulanan tedaviye destek olarak, antibiyotik kullanılması gerekebilir bu durum, çoğu zaman akut dişeti enfeksiyonlarında gözlemlenir. Ayrıca antibakteriyel gargaraların tavsiye edilesi de yanlış değildir.

Cerrahi Tedavi

Periodontolojide cerrahi tedavi, ilerlemiş vakalarda gerçekleştirilir, genel veya lokal anesteziyle de dişetleri kemik dokusundan ve diş yüzeylerinden kaldırılır; bunun peşine de köklerin ve kemiklerin yüzeyleri ve diş etlerinin iç kısmında yer alan iltihaplı dokular, tamamen temizlenir.

Daha sonra kemik oluşumuna destek veren kemik greftleri ve tozları yerleştirilir ardından da dişetleri eski yerlerine dikilir.

Tamamlayıcı ve Destekleyici Tedavi

Tamamlayıcı ve destekleyici tedavide, periyodik olarak kontroller yapılır, bunlar genel olarak 3 veya 6 ay olarak karşımıza çıkar; hastalar, bu periyodik kontrolleri hiç aksatmamalıdır.

SSS

Sıkça sorulan sorular

RivaDent olarak, genel diş sağlığı, estetik diş hekimliği, ortodonti, implant tedavileri, çocuk diş hekimliği ve periodontoloji gibi geniş bir yelpazede hizmet sunmaktayız. Hizmetlerimiz hakkında daha detaylı bilgiye hizmetler sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

RivaDent olarak, genel diş sağlığı, estetik diş hekimliği, ortodonti, implant tedavileri, çocuk diş hekimliği ve periodontoloji gibi geniş bir yelpazede hizmet sunmaktayız. Hizmetlerimiz hakkında daha detaylı bilgiye hizmetler sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Tedaviler

Diğer tedaviler

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi; Çene ve çene eklemi rahatsızlıkları, ağız içi yumuşak dokular ve dişlerin her türlü rahatsızlıkların teşhisi ve tedavisi ile ilgilenen Diş Hekimliği anabilim dalıdır.

Detaylı Bilgi

Protez Diş

Diş protezleri doğal diş yapısı bozulan kişilerin dişlerinin düzeltilmesi ya da farklı sebeplere bağlı olarak eksilen dişlerin tamamlanması için kullanılan yapay dişlerdir.

Detaylı Bilgi

Restoratif Diş Tedavisi

Restoratif Diş Tedavisi Anabilim Dalı: Uzmanlık alanında diş dokularında gelişimsel ya da kazanılmış rahatsızlıklar sebebiyle ortaya çıkan yapı bozukluklarını teşhis eder,

Detaylı Bilgi

Diş Beyazlatma

Sağlıklı ve beyaz dişler, güzelliğin ve sağlığın simgesi olduğundan; diş beyazlatma çok sık tercih edilen bir yöntem halindedir ve toplumda en dikkat çeken noktalardan biridir ağız ve diş güzelliği

Detaylı Bilgi

Endodonti (Kanal Tedavisi)

Diğer adıyla kanal tedavisi olarak bilinen endodonti, dişin enfekte olması veya önemli oranda çürümesi sebebiyle,

Detaylı Bilgi

Zirkonyum Kaplama

Diş ve diş sağlığı kişilerin en çok dikkat ettikleri konuların başında gelmektedir. Konuşurken ve gülerken daha estetik olması açısından insanlar diş temizliğine ve tedavisine daha fazla özen göstermektedir

Detaylı Bilgi

Dental İmplant

Dental implant titanyumdan yapılan ve diş köklerini taklit eden vidalardır. Cerrahi işlemle çene kemiğine yerleştirilen implant, kron ya da takma dişler gibi yapay dişlere destek sağlar.

Detaylı Bilgi

Gülüş Tasarımı

Gülüş Tasarımı, diş durumunuzu sanatsal olarak daha estetik ve daha doğal görünüme getirir. Estetik Gülüş Tasarımı:

Detaylı Bilgi

Ortodonti

Ordodonti bilim dalı olarak, çene, diş ve yüz bozukluklarının teşhisi, tedavisi ve önlenmesiyle ilgilenir; küçük çocuklarda çene gelişimine katkıda bulunarak dişlerin doğru pozisyonlarda olmalarına yardım eder

Detaylı Bilgi