TEDAVİLER

Diş Beyazlatma

Sağlıklı ve beyaz dişler, güzelliğin ve sağlığın simgesi olduğundan; diş beyazlatma çok sık tercih edilen bir yöntem halindedir ve toplumda en dikkat çeken noktalardan biridir ağız ve diş güzelliği, bu nedenle diş beyazlatma gibi kozmetik uygulamalar sayesinde çok daha güzel ve sağlıklı görünmek olasıdır.

Dişlerin rengini açma işlemidir diş beyazlatma, genetik veya çeşitli sebeplerle diş minesinin rengi değişir. Sonuç itibarıyla, dişin içindeki kromojenlerin kimyasal olarak değişmesidir diş beyazlatma.

Diş beyazlatma, mine yapısındaki iç ve dış renklenmelerin, beyazlatma jelleriyle soruna yönelik bir çözüm olarak gerçekleştirilen kozmetik bir uygulama olarak da tanımlanabilir.

İçindekiler

Diş Beyazlatma (Bleaching) Nasıl Yapılır?

Öncelikle diş taşı temizliği ile başlanır işleme, polisaj adı verilen bir diş beyazlatmayla tamamen temizlenir dişlerin üzerindeki taşlar.

Hassas bir işlemdir bu uzman ve profesyonel diş hekimleri tarafından yapılmalıdır.  Diş yüzeyinde biriken maddeler temizlenerek diş yüzeyi daha pürüzsüz hale getirilir sonuçta.

Dişlerdeki yumuşak dokular (yanak, dil, dudak, diş eti gibi) bir bariyerle izole edilir sonrasında. Yumuşak dokular daha hassastır, bu nedenle korunması ve kimyasal maddelerden uzak tutulmalıdır.

Bu aşamada; beyazlatıcı kimyasalların diş etine temas etmemesi çok önemlidir, eğer bariyer başarılı biçimde uygulanmazsa, dişetlerini de geçici bir süreliğine beyazlatır. Ancak her ne kadar geçici de olsa; hastalar için oldukça tedirgin edici bir durum olacağından, dikkatli olunmasında fayda vardır.

Beyazlatma jelinin dişlere uygulanmasından sonra, bir ışıkla aktive edilir ve doktor kontrolünde yeterli beyazlığa ulaşana kadar 15 – 20 dakikalık seanslar tekrarlanır.

Diş beyazlatma işlemi sonrası dişler bol suyla yıkanarak temizlenir ve istenilen beyazlığa ulaşana kadar da doktor kontrolünde seanslar tekrarlanır gerekli görülmesi halinde ise işlem yenilenir.

Klinikte yapılan beyazlatma işlemi sonrası beyazlığın koruyuculuğu, sürekliliği ve evde uygulanması açısından içerisinde beyazlatıcı jel bulunan bir kalıp dişlere yerleştirilir, profesyonel diş hekimi gözetiminde beyazlatma işlemi yapılır ise dişlere ve diş minesine zarar vermez.

Diş Beyazlatma (Bleaching) Yöntemleri

Diş beyazlatma işlemi ve yöntemleri bilimsel gelişmelere paralel olarak her geçen gün artmakta ve gelişmektedir, bu nedenle kimyasal maddelerin dentin ve mine tabakalarının rengini değiştirmesiyle, dişler beyazlatılır ve sağlıklı, güzel gülüşlere kavuşulur.

Beyazlatma işlemi iki şekilde yapılır bunlardan ilki Office Bleaching olarak geçen Ofis Tipi Beyazlatma klinik ortamda birkaç saat içerisinde uygulanır.

Diğeri de Home Bleaching adı verilen Ev Tipi Beyazlatma işlemidir. Ancak ev tipi denince, aklınız karışmasın, doktor kontrolünde gerçekleştirilen ve onun tarafından verilen içerisinde beyazlatıcı jel olan bir plağı, diş hekiminizin anlattığı kullanım talimatları doğrultusunda dişlerinize yerleştirmeniz ve gece boyunca o şekilde uyumanız gerekir.

Bunun ortalama 1 hafta ve 7 – 8 saat boyunca takılması istenir, bu işlem daha çok kliniklerde yapılan beyazlatma tedavisi sonrası işlemin kalıcılığı ve sürekliliği için tavsiye edilmektedir.

En uygun tedavi yöntemineyse diş hekiminize danışarak karar verebilirsiniz.

Diş Beyazlatma (Bleaching) İşleminin Yan Etkisi Var Mıdır?

Doktorunuz tarafından uygulanan diş beyazlatma, oldukça popüler ve çok tercih edilen bir kozmetik diş tedavisi yöntemidir, uzman hekimlerce gerçekleştirildiğinde dişlere hiçbir zararı yoktur.  Aksine öncesinde diş taşı ve diş temizliği yapılması, dişler için gerekli işlemdir.

Dişlerde herhangi bir hasar veya kalıcı bir sorun çıkmaz, işlem diş minesinin içerisindeki renkli kısmı hedef alır ve diş dokusuna veya diş etlerine herhangi bir yan etkisi bulunmaz.

Beyazlatma sonrası soğuk – sıcak gıda ve sıvı tüketimine ilişkin bir hassasiyet olabilir, genellikle 48 saat içerisinde bu ortadan kalkar ve bu hassasiyet diş hekimleri tarafından oldukça normal karşılanır.

Beyazlatmanın hekimler tarafından söylenen bir yan etkisi yoktur ancak kısa bir süre diş yapısı hassaslaşacağından bazı detaylara dikkat edilmesi gerekir.

Beyazlatmanın hemen sonrasında çay, kahve tüketimi olmamalıdır.

Renkli meyve sebze tüketiminden özellikle kırmızı renkli gıdalardan uzak durmanız faydalıdır.

Beyazlatma sonrası, diş bakımınıza daha çok dikkat etmeniz ve beyazlığı uzun süre korumak için günde 2 defa dişlerinizi fırçalamanız, diş ipi ve gargara kullanmanız gerekir.

Sigara, diş rengini etkileyen en zararlı alışkanlıklardan biridir, sigarayı bırakmak diş renginde önemli oranda açılmaya sebep olur, beyazlatma sonrası sigara tüketimini azaltmak, dişlerin yeniden renklenmesini engeller.

Dişler, her zaman diş hekimlerince yapılan uygulamalar sonucu değil genetik bakımdan belli bir renge sahip olabilir, bu yüzden beyazlatma işlemi, kemik renginizle alakalı olup yeterli gelmediği durumlarda, diş hekiminize danışarak başka yöntemler deneyebilirsiniz.

Diş Beyazlatmaya (Bleaching) Neden İhtiyaç Duyulur?

Hızlı ve güvenilir herhangi bir yan etkisi olmayan bir işlemdir, dişlerin güzel olması sosyal hayattan iş yaşamına kadar birçok yerde özellikle dikkat çekmekte; diş estetik ve kozmetik sektörü de bu sebeple vardır.

Bugüne kadar diş sağlığınıza dikkat edemediyseniz, dişlerinizin renginin değişmesi, psikolojik bakımdan sizi kötü etkileyebilir ancak diş rengi beyazlatma ile kolay bir şekilde dişlerinizin eski güzelliğine kavuşması mümkündür.

Çok fazla asitli içecek ve sigara kullanıyor iseniz, diş bakımınızı ihmal etmeseniz bile dişleriniz istediğiniz kadar beyaz görünmeyecektir, bu yüzden beyazlatma tercihiniz olabilir.

Fizyolojik rahatsızlıklar sonucu kullandığınız ilaçlar ve antibiyotikler, dişlerinizin renginde değişime yol açabilir, bunun sonucunda dişlerinizi eski rengi döndürmek; sadece diş fırçalamakla kolay olmayacağından; dişlerinizi beyazlatmayla güvenilir biçimde eski rengine döndürmek mümkündür.

Hasta tarafından istenmeyen, beğenilmeyen ve hoşa gitmeyen diş rengi; diş hekimlerinin kontrolü ile güvenilir biçimde beyazlatmayla giderilerek sağlıklı ve güzel gülüşlere kavuşulur.

Ancak bazı durumlarda kişiler, beyazlatma işlemi için uygun olmayabilir:

  • Diş eti rahatsızlığı olan kişiler,
  • Alkol ve sigara bağımlılığı yaşıyorsanız,
  • Hamileler ve emziren yeni annelere,
  • Süt dişleri için,
  • Peroksite alerjisi olan hastalar,

Bu işlem, dişlerinde problem, çürük olan kişilere uygulanamaz; önce uygun tedavi uygulanıp dişlerdeki sorun giderildikten sonra diş beyazlatma işlemi güvenli bir şekilde yapılabilir.

Diş Beyazlatma (Bleaching) Sonrasında Hassasiyet Oluşur Mu?

Beyazlatma sonrası az veya çok hassasiyet görülebilir, ancak bu hassasiyet geçicidir ve 48 saat içerisinde ortadan kalkar. İlk gün, diş hekiminin önerisiyle ağrı kesici kullanılabilir, diş beyazlatma sonrasında, kısa süreli de olsa hassasiyet olacağından, hassasiyet geçene kadar dikkat edilmesi gerekir ancak beyazlatıcı etkili diş macunu kullanımı içerisinde aşındırıcı bulundurduğundan kısa süreli kullanımına ara verilmesi gerekir.

Dişleriniz beyazlatma öncesinde de hassas ise bunu diş hekiminize bildirmeniz ve ona göre bir işlem yapılması gerekir.

Diş Beyazlatma (Bleaching) Diş Yapısına Zarar Verir Mi?

Diş beyazlatma, diş hekimlerinin kontrolünde doğru yöntemlerle yapıldığında, dişlere herhangi bir zarar vermez; beyazlatma işlemi oldukça popüler ve çok kişi tarafından tercih edilmesi ve kozmetik bir uygulama olması nedeniyle herhangi bir zararı yoktur, diş yapısına zarar vermez ya da kalıcı bir hasara yol açmaz.

Bunun yanında beyazlatma öncesinde dişeti problemleri tedavi edileceği ve diş taşı temizleneceğinden aksine faydalı bir işlemdir.

Güvendiğiniz, araştırıp gittiğiniz merkezleri ve klinikleri tercih etmelisiniz, tekniğe uygun olmayan ve bilinçsizce yapılan beyazlatmanın, dişlerinize zarar vermesi mümkündür.

Diğer yandan evde doğal malzemelerle yapılacak bir uygulama, dişlere geri dönülemez bir zarar verir. Karbonat, limon gibi gıda malzemeleri, dişleri beyazlatmaz aksine hem diş yapısına zarar verir hem de dişin renginin daha fazla koyulaşmasına yol açar.

Limon, asidik yapısıyla diş minesini yumuşatır, karbonat da dişleri çizerek aşındırır; çürük ve hassasiyete açık hale gelir ve dişin en sağlam yapısı olan diş minesi ortadan kalkar. Hekimlerce önerilmeyen hiçbir gıda malzemesi kontrolsüzce kullanılmamalı diş beyazlatma işlemi hekim kontrolünde yapılmalıdır.

Dişler Beyazlığını (Bleaching) Nasıl Kaybeder?

Beyazlatma işleminin 6 ay ile 2 yıl arasında bir kalıcılığı olduğu söylenmektedir, ancak kozmetik bir işlem olduğundan diş yapısına ve kullanımına göre de farklılık göstermesi mümkündür.

Beyazlama işleminden sonra dikkatsizlik, ağız ve diş bakım rutinlerinin ihmali, sigara kullanımı, asitli içecek tüketmek, diş ipi ve gargara kullanımını önemsememek gibi nedenlerle diş beyazlığını, yavaş yavaş kaybeder.

Buna rağmen yine de başlangıçtaki rengine dönmez ancak belli aralıklarla diş hekimi kontrolüne gidilmesi ve gerekli işlemlerin tekrarlanması; beyazlığın sürekliliği açısından oldukça önemlidir.

Ofis tipi beyazlatmayı ev tipi beyazlatma ile desteklediğinizde dişleriniz eski durumuna dönmeyecek ve uzun süre belli kriterlere dikkat ederek, bembeyaz dişlere sahip olabileceksiniz.

Diş Beyazlatma (Bleaching) Merkezleri

Diş beyazlatma, klinik ortamda ve bir diş hekimi tarafından uygulanması gereken bir yöntemdir, her ne kadar risksiz ve kolay bir işlem olsa da emin olmadığınız ve şüpheye düşeceğiniz merkezleri tercih etmemenizde fayda vardır.

Bu noktada ağız ve diş sağlığı polikliniği olan RivaDent’i ziyaret edebilir; uzman hekimlerimiz ve deneyimli personelimizden bilgi alabilirsiniz.

Diş Beyazlatma (Bleaching) Yapanlar

Kısa bir araştırmayla işlemi yaptıran birçok kişiye ulaşabilirsiniz. Yaptıranların çoğu, işlemden oldukça memnun kalmaktadır, tabii ki olumsuz yorum yapan kişiler dikkatinizi çekecektir.

Ancak hekimlerce belirlenen uyulması gereken bazı şartlara beyazlatma sonrası uymayan hastaların dişi, kısa bir süre içerisinde eski rengine geri dönecektir; bu nedenle hekimlerce söylenen her şeye uymak ve özenle uygulamak gerekir.

Beyazlatma öncesi renginden hiç hoşlanmadığınız dişleriniz, işlem sonrasında tertemiz ve bembeyaz olacaktır, bunda seçeceğiniz merkezin ve hekimin rolü büyüktür, güvendiğiniz bir merkezi tercih etmeniz, olumlu sonuç almanızı sağlayacaktır.

Ancak sonrasında beyazlatma işlemi yaptıran kişiye oldukça fazla iş düşmektedir; genelde beyazlatma yaptıran kişilerin memnuniyetinin yanı sıra, beyazlığı korumak için dişlerin hijyen ve bakımına daha çok dikkat edilmesi ile daha sağlıklı dişlere kavuşulması olasıdır.

Alkol, çay ve asitli içecek tüketmeyen hastaların diş beyazlığını daha uzun süre koruduğu gözlemlenmiştir.

SSS

Sıkça sorulan sorular

RivaDent olarak, genel diş sağlığı, estetik diş hekimliği, ortodonti, implant tedavileri, çocuk diş hekimliği ve periodontoloji gibi geniş bir yelpazede hizmet sunmaktayız. Hizmetlerimiz hakkında daha detaylı bilgiye hizmetler sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

RivaDent olarak, genel diş sağlığı, estetik diş hekimliği, ortodonti, implant tedavileri, çocuk diş hekimliği ve periodontoloji gibi geniş bir yelpazede hizmet sunmaktayız. Hizmetlerimiz hakkında daha detaylı bilgiye hizmetler sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Tedaviler

Diğer tedaviler

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi; Çene ve çene eklemi rahatsızlıkları, ağız içi yumuşak dokular ve dişlerin her türlü rahatsızlıkların teşhisi ve tedavisi ile ilgilenen Diş Hekimliği anabilim dalıdır.

Detaylı Bilgi

Protez Diş

Diş protezleri doğal diş yapısı bozulan kişilerin dişlerinin düzeltilmesi ya da farklı sebeplere bağlı olarak eksilen dişlerin tamamlanması için kullanılan yapay dişlerdir.

Detaylı Bilgi

Restoratif Diş Tedavisi

Restoratif Diş Tedavisi Anabilim Dalı: Uzmanlık alanında diş dokularında gelişimsel ya da kazanılmış rahatsızlıklar sebebiyle ortaya çıkan yapı bozukluklarını teşhis eder,

Detaylı Bilgi

Endodonti (Kanal Tedavisi)

Diğer adıyla kanal tedavisi olarak bilinen endodonti, dişin enfekte olması veya önemli oranda çürümesi sebebiyle,

Detaylı Bilgi

Zirkonyum Kaplama

Diş ve diş sağlığı kişilerin en çok dikkat ettikleri konuların başında gelmektedir. Konuşurken ve gülerken daha estetik olması açısından insanlar diş temizliğine ve tedavisine daha fazla özen göstermektedir

Detaylı Bilgi

Periodontoloji

Bu yazımızda “periodontoloji nedir?” sorusuna yanıt arayacağız. Periodontoloji, bilimsel ifadesiyle dişleri çevreleyen dokular yani dişeti ve diş köklerini saran kemiklerde oluşan hastalıklar ve bunların tedavisi ile ilgilenen ana bilim dalıdır

Detaylı Bilgi

Dental İmplant

Dental implant titanyumdan yapılan ve diş köklerini taklit eden vidalardır. Cerrahi işlemle çene kemiğine yerleştirilen implant, kron ya da takma dişler gibi yapay dişlere destek sağlar.

Detaylı Bilgi

Gülüş Tasarımı

Gülüş Tasarımı, diş durumunuzu sanatsal olarak daha estetik ve daha doğal görünüme getirir. Estetik Gülüş Tasarımı:

Detaylı Bilgi

Ortodonti

Ordodonti bilim dalı olarak, çene, diş ve yüz bozukluklarının teşhisi, tedavisi ve önlenmesiyle ilgilenir; küçük çocuklarda çene gelişimine katkıda bulunarak dişlerin doğru pozisyonlarda olmalarına yardım eder

Detaylı Bilgi