TEDAVİLER

Endodonti (Kanal Tedavisi)

İçindekiler

Endodonti (Kanal Tedavisi) Nedir?

Diğer adıyla kanal tedavisi olarak bilinen endodonti, dişin enfekte olması veya önemli oranda çürümesi sebebiyle, hastanın dişine uygulanarak dişin çekilmesine neden olan sorunların çoğunu ortadan kaldırır ve dişin kurtarılmasını sağlar. Diş için oldukça önemli tedavilerdendir basit bir şekilde uygulanabilir.

Endodonti Ne Kadar Sürer, Endodonti Nasıl Yapılır?

Endodonti isteyen hastanın dişinin durumuna göre tedavi süresi, 1 veya 2 seanstır, bunun yanı sıra, dişin hasarı fazla olduğunda endodonti, 3 seansa da çıkarılabilir.

Endodonti tedavisi, uzman diş hekimi veya endodontistin yapabildiği işlemlerdendir, endodonti alanında uzman kişiye endodontist denmektedir. Endodontist, daha çok diş siniriyle ilgilenen diş hekimidir.

Diş hekimine giden hastaya kanal tedavisi yapılması gerektiği söylenirse, bu kişi önce diş röntgeni çektirmelidir; bu röntgen sayesinde kanal köklerinin nasıl durduğuna ve çene kemiğinde herhangi bir enfeksiyon belirtisi olup olmadığı ortaya çıkacaktır.

Bundan sonra işleme geçildi ise, diş hekiminiz dişinizin etrafını uyuşturması için lokal anestezi yapacak diş sinirinin enfeksiyon nedeniyle ölmesi sebebiyle her zaman lokal anesteziye gerek olmasa da hastanın rahatlaması ve acı hissedebilmesi durumuna karşı lokal anestezi uygulanacaktır.

Dişinize endodonti tedavisi uygulanırken, bu bölgenin ıslanmaması için su geçirmeyen bir maddenin dişinizin etrafını kaplandığını fark edecek ve dişin pulpa katmanına ulaşabilmek için dişiniz oldukça ince bir şekilde delinecektir.

Dişin içerisinde ve enfeksiyondan etkilenen her şey hekiminiz tarafından temizlenecek; temizleme işleminde bu hasarlı parçaların diş içerisinden çıkarılması sağlanacaktır.

Dişin içerisi temizlenirken, dişte olan deliğin genişletilmesi gerekmektedir, böylece dişin tam anlamıyla temizlenmesi sağlanacaktır. Deliğin genişletilmesindeki bir diğer sebepse, doldurma işleminin daha rahat yapılmasıdır.

Deliği genişletmek için kullanılan alet, törpü işlemi yapacağından tırnak törpüsüne benzetilebilir, kanal eğeleme ismi verilen bu uygulama, dişe büyük zarar vermeden deliği genişletirken dişte lokal anestezi olması ve dişin sinirinin alınması sebebiyle herhangi bir ağrı söz konusu olmaz.

Kanal eğeleme işlemi sonrasında; su veya sodyum hipoklorit bileşiğiyle, ağız içerisinde kalan pislikler temizlenmiş olur.

Endodonti tedavisinde, diş temizlendikten sonra yapılması gereken son işlem, dişteki deliğin kapatılmasıdır fakat bu konuda diş hekimleri ikiye ayrılmaktadır; bir taraf dişin temizlendiği gün kapatılması gerektiği diğer taraf da dişin kapatılması için temizlik işlemi üzerinden 1 hafta geçmesi gerektiği üzerine durur.

Bunun nedeni de dişte yeni bir enfeksiyon oluşabileceği ve buna müdahale edilmesinin daha kolay olacağıdır.

Diş hekiminiz hangi görüşe sahipse ona göre hareket edecek ancak bazı durumlarda doktorlar dişin içerisine enfeksiyon için ilaç koyduğu için aradan bir süre geçtikten sonra kanalı kapatır.

Eğer temizlik yapıldığı gün diş kapatılmayacaksa, geçici dolgu işlemi yapılması gerekir çünkü; dişte bir delik bulunması nedeniyle bu deliğe yemek artığı, içecek ve tükürük kaçması yaşanacaktır ve bu durum kesinlikle engellenmelidir.

Hastanın dişindeki deliğin kapatılması, dişin güçlü olmasını etkiler ve oluşabilecek yeni enfeksiyonları önler, diş hekimi, dişe açılan kanalı dolduracak ise, kanalın boyunu ölçecek ve buna göre dolgu malzemesi sağlayacaktır.

Bu malzeme, çubuk şeklindedir ve kauçuk bileşiğinden oluşmaktadır; ölçülere göre hazırlanan malzeme, kanalın içerisine yerleştirilir, kanalın içerisinden çıkan fazla kısım olur ise bunun ısı yöntemiyle kesilmesi gerekir.

Kanalın en büyük boşluğu bu kauçuk madde sayesinde dolsa da kanalın içine herhangi bir sızıntı ihtimali vardır bu nedenle hazırlanan özel karışımla kanalın içerisine sızıntı olması kesin olarak engellenir.

Eğer sızıntı yaşanır ise, hasta için önemli derece diş ağrısı söz konusudur dişteki hasarın durumuna göre dişe dolgu işlemi de uygulanabilir, dişin çürük kısımları da bu işlemle doldurulur.

Endodonti Sırasında Ağrı Olur mu?

İnsanlar, endodonti tedavisi sırasında ağrı olacağını düşünebilir fakat kesinlikle böyle bir şey yoktur, en fazla yaratacağı ağrı; dolgu işleminde olan ağrı kadardır. Lokal anestezi uygulandığından ağrının hissedilmesi en aza indirilecektir ve hastaların endodonti anında hassasiyet hissetmesi doğaldır; bu durum, pulpanın zarar görmesi yüzünden meydana gelmektedir.

Endodonti Sonrasında Ağrı

Diş kurtarmanın ve dişte oluşan ağrıyı yok etmenin en çok kullanılan yoludur endodonti, işlemin yapıldığı bir hastanın, tedavi sonrası ağrı hissetmesi, az rastlanan durumlardandır. Hasta eğer endodonti öncesinde dişinde ciddi bir şekilde ağrı hissediyor ise, tedavi sonrasında 1 ya da 2 günlüğüne hassasiyet yaşayabilir. Ağrı hissettiğiniz durum olduysa, doktorunuzdan yardım almalısınız.

Endodonti Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Her tedavi işleminden sonra olduğu gibi endodonti sonrasında da dikkat etmeniz gerekir, bunların neler olduğunu aşağıda yer alan listeden öğrenebilirsiniz:

Çok kez endodonti tedavisi bir seansta bitmez böyle bir durum yaşadı iseniz, diğer seansa kadar bu dişi kullanmamaya çalışın ve ağrı yaşanmaması açısından da aşırı soğuk – sıcak tüketimini azaltın.

Endodonti tamamlandıktan sonra, ilk 2 saat herhangi bir yiyecek ya da içecek tüketmeyin.

Tedavi tamamen bitmiş de olsa, dişinizde sızlama gibi sıkıntılar olmaması için birkaç gün boyunca yediklerinizin ve içtiklerinizin aşırı soğuk – sıcak olmamasına dikkat ediniz.

Tedavi sonrasında dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan biri de ağız bakımıdır. Ağız bakımını aksatan bir hastanın, başka bir dişinde enfeksiyon veya çürük görmesi olasıdır, ağız bakımı için diş fırçası, diş ipi ve antiseptik gargara kullanılmalıdır. Diş ipi kullanımını çoğu kişi önemsemese de dişlerin çürümemesi açısından yöntem olarak oldukça etkilidir.

SSS

Sıkça sorulan sorular

RivaDent olarak, genel diş sağlığı, estetik diş hekimliği, ortodonti, implant tedavileri, çocuk diş hekimliği ve periodontoloji gibi geniş bir yelpazede hizmet sunmaktayız. Hizmetlerimiz hakkında daha detaylı bilgiye hizmetler sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

RivaDent olarak, genel diş sağlığı, estetik diş hekimliği, ortodonti, implant tedavileri, çocuk diş hekimliği ve periodontoloji gibi geniş bir yelpazede hizmet sunmaktayız. Hizmetlerimiz hakkında daha detaylı bilgiye hizmetler sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Tedaviler

Diğer tedaviler

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi; Çene ve çene eklemi rahatsızlıkları, ağız içi yumuşak dokular ve dişlerin her türlü rahatsızlıkların teşhisi ve tedavisi ile ilgilenen Diş Hekimliği anabilim dalıdır.

Detaylı Bilgi

Protez Diş

Diş protezleri doğal diş yapısı bozulan kişilerin dişlerinin düzeltilmesi ya da farklı sebeplere bağlı olarak eksilen dişlerin tamamlanması için kullanılan yapay dişlerdir.

Detaylı Bilgi

Restoratif Diş Tedavisi

Restoratif Diş Tedavisi Anabilim Dalı: Uzmanlık alanında diş dokularında gelişimsel ya da kazanılmış rahatsızlıklar sebebiyle ortaya çıkan yapı bozukluklarını teşhis eder,

Detaylı Bilgi

Diş Beyazlatma

Sağlıklı ve beyaz dişler, güzelliğin ve sağlığın simgesi olduğundan; diş beyazlatma çok sık tercih edilen bir yöntem halindedir ve toplumda en dikkat çeken noktalardan biridir ağız ve diş güzelliği

Detaylı Bilgi

Zirkonyum Kaplama

Diş ve diş sağlığı kişilerin en çok dikkat ettikleri konuların başında gelmektedir. Konuşurken ve gülerken daha estetik olması açısından insanlar diş temizliğine ve tedavisine daha fazla özen göstermektedir

Detaylı Bilgi

Periodontoloji

Bu yazımızda “periodontoloji nedir?” sorusuna yanıt arayacağız. Periodontoloji, bilimsel ifadesiyle dişleri çevreleyen dokular yani dişeti ve diş köklerini saran kemiklerde oluşan hastalıklar ve bunların tedavisi ile ilgilenen ana bilim dalıdır

Detaylı Bilgi

Dental İmplant

Dental implant titanyumdan yapılan ve diş köklerini taklit eden vidalardır. Cerrahi işlemle çene kemiğine yerleştirilen implant, kron ya da takma dişler gibi yapay dişlere destek sağlar.

Detaylı Bilgi

Gülüş Tasarımı

Gülüş Tasarımı, diş durumunuzu sanatsal olarak daha estetik ve daha doğal görünüme getirir. Estetik Gülüş Tasarımı:

Detaylı Bilgi

Ortodonti

Ordodonti bilim dalı olarak, çene, diş ve yüz bozukluklarının teşhisi, tedavisi ve önlenmesiyle ilgilenir; küçük çocuklarda çene gelişimine katkıda bulunarak dişlerin doğru pozisyonlarda olmalarına yardım eder

Detaylı Bilgi